Ово су студенти медицине који грађанима Војводине помажу у ванредном стању

Укупно 60 студената Медицинског факултета у Новом Саду волонтира у СОС кол-центру, са задатком да свакодневно прате здравствено стање на хиљаде људи широм Војводине – пише портал 021.

Фотографија: 021.rs

Ови студенти, махом 5. и 6. године студија медицине, од 14. марта раде у три смене и дневно позивају око 4.000 људи, контаката и недавно доспелих грађана, како би проверили њихово здравствено стање, анализирали евентуалне симптоме новог вируса корона, али и пружили психолошку подршку која је прекопотребна у ово време.

Волонтери Драган Бјелић и Маша Рапајић једни су од њих и за 021 деле своја искуства из свакодневног рада у кол-центру, који недељно обави више од 30.000 позива.

Кол-центар је специфичан због тога што ми зовемо грађане, а не они нас. У питању су две групе грађана – контакти инфицираних вирусом корона, али и сви они који су се недавно из иностранства вратили у нашу земљу. Наш задатак је да проверимо њихово здравствено стање путем телефона, а чујемо се свакодневно, у зависности од тога да ли мера самоизолације траје 14 или 28 дана. Саветујемо их у вези са заштитом чланова породице, личном хигијеном и хигијеном просторија, начином исхране и слично, прича Маша за 021.

Фотографија: 021.rs

Намера волонтера је да иста особа у тиму увек зове истог грађанина, а због таквог личног приступа створили су добру комуникацију и, каже Маша, упознали се довољно да постоји добра доза поверења.

Људи су навикли на нас, једва чекају да их позовемо и највећи број грађана је изузетно пријатан, а и поштују мере опреза. С обзиром на то да се готово познајемо, ми можемо да их смиримо и пружимо им психолошку подршку, а само мали број људи није расположен да са нама комуницира. Ми за то свакако имамо разумевања због ситуације у којој се сви налазимо, сматра ова студенткиња Медицинског факултета у Новом Саду и једна од координаторки у тиму.

Фотографије: 021.rs

Управо због потребе да грађанима/контактима буду од још веће помоћи, студенти смишљају начин да оформе и мобилни тим.

Из контаката са грађанима сазнали смо да им је потребна помоћ да, рецимо, набаве намирнице и лекове. Томе би служио наш мобилни тим и управо га формирамо. Због стеченог поверења, овим грађанима више значи да им од такве помоћи будемо ми. Такође, дошли смо на идеју да формирамо и тим који ће се бавити искључиво пружањем психолошке помоћи, прича Драган Бјелић за портал 021.

Извор: 021.rs

Facebook Comments