„Слике из бескраја“ Ведрана Хорвацког: Чувајте љубав

„Слике из бескраја“ назив је прве збирке љубавних и мисаоних песама младог суботичког песника Ведрана Хорвацког. Управо нам је њено недавно објављивање дало повода да са Ведраном поразговарамо о љубави и њеном значају у нашим животима.

Слике из бескраја

Збирка носи назив Слике из бескраја – зашто бескрај? На шта се он односи?

Укупно је у збирци 77 песама, од којих су највећим делом љубавне песме – приказује се не само љубав према жени, иако је тих највише, већ и љубав према породици, пријатељима, послу. Управо на њу се односи бескрај – љубав је бескрајна.

Бескрајна по времену трајања или по интензитету?

Мислим да би она требало да буде бескрајна и по свом интензитету, а и по трајању – без почетка и конца. Иако, са друге стране, не бих рекао да права љубав мора да буде само једна. Љубав је, заправо, потрага.

У којој мери је таква љубав, бескрајна, данас присутна међу нама?

Чини ми се да смо прихватили холивудску варијанту љубави, сувише романтизовану, са великим очекивањима. Треба обратити пажњу на мале знаке љубави, скривене, на поруке као што су: Јави се кад стигнеш. То је показатељ љубави, а не велике, а лажне, речи. Мада, сигуран сам да такве љубави још постоје међу нама.

Како то да си се баш за љубавне песме определио пишући збирку?

Збирка је скоро у потпуности аутобиографска. Књига је нека врста ослобођења од несрећне љубави, на коју је овим песмама стављења тачка.

Слике из бескраја

Како изгледа процес стварања у твом случају: да ли је то усамљенички чин или ти инспирација надолази у сваком тренутку, без обзира где се налазиш?

Било је периода када ми је пријало и било потребно да се осамим и само пишем неколико сати, али није ми страно ни да ми на памет падне стих док сам са пријатељима, на врло бучним местима, међу много људи…

Ако бисмо рекли да је један циклус код тебе као ствараоца завршен, песме су настајале, записиване, сада су објављене и публика може да их чита – шта би током свега тога рекао да је било посебно изазовно?

Нажалост, реакција околина је једино што бих могао у овом контектсту навести. И немогућности, односно врло мале могућности издавања књиге када сте млад аутор, још на свом почетку.

Сусретао си се са негативним коментарима у почетку?

Наилазио сам на многе предрасуде. Поред целе плејаде писаца у нашој књижевности и романтичара и даље се може догодити да ако сте младић који пише о љубави будете стигматизовани да на вас гледају као на чудака. Такође, Суботица јесте мултиетничка средина, али осим што у језику носи тај придев, мој је утисак да су групе људи доста одвојене, на неки начин ограђене и нема истинске мултикултуралности и прихваћености разлика.

Слике из бескраја

Ко те је на твом путу подржавао?

Моја породица, на првом месту. Они су сазнали да пишем када сам први пут објавио поезију у новинама. То је било када је мој најбољи пријатељ послао песме у један часопис у ком још увек пишем и позитивна реакција и њихова подршка, много су ми значиле и дале ми снаге да истрајем.

Књига је представљена у Суботици и Новом Саду, а у наредном периоду нас очекују промоције и у другим војвођанским градовима. Публика је у прилици да чита твоје стихове, а чијим стиховима се ти радо враћаш?

Могао бих рећи да би то били Владимир Назор и Тин Ујевић, а у светској књижевности Бодлер.

Уредница књиге, професорка Мирјана Црнковић, истиче ширину песничких слика у збирци, као и испреплетеност осећаја, које указују на интимност и преиспитивање љубави, играјући се њеним границама и слутњама. Сви који би волели да прочитају Ведранове песме, могу да наруче збирку путем сајта Хрватске ријечи или контактирајући са самим аутором.

 

Сања Ђукић

Фотографије: Марија Ердељи

 

Facebook Comments