Матеја Руски: Мачевање ме је научило да поштујем и себе и друге

Шта мачевање чини посебним, ко је успешан мачевалац и чему нас овај спорт може научити, питали смо Матеју Руског, репрезентативца и вишеструког државног првака у мачевању.

Матеја је ученик другог разреда Рачунарске гимназије Смарт, и убедљиво најбољи кадет када је српско мачевање у питању. Четири пута заредом освајао је државно првенство, а учествовао је и на многим европским и светским куповима. Каже да је већ са седам година знао да жели да се бави овим спортом и тада се први пут упутио ка Мачевалачком савезу Војводине.

– Када сам био мали, стално сам се играо дрвеним и пластичнимМатеја Руски играчкама мачевима и врло рано сам питао родитеље да ли је могуће тренирати нешто слично. Тата ме је одвео у Мачевалачки клуб Војводина где су нам рекли да морам имати најмање осам година да бих тренирао. Сачекали смо 15. август да напуним осам година и одмах после отишли поново да се пријавимо; од тада тренирам – каже Матеја и истиче да му је на почетку све било необично, али да се врло брзо навикао.

– Око пола године ми је било потребно да савладам основе, па сам доста рано почео и да се такмичим. Добро је за мачеваоца да што раније изађе на такмичење, ако се за такмичарски вид определио, јер је неопходно да осим техника уме и да влада емоцијама и да брзо размишља и реагује. На почетку су, наравно, присутни и одређени страхови, а они се, као и све, превазилазе сталном вежбом.

Иако има велик број признања и награда, као најзначајније истиче то да га је мачевање научило поштовању.

– Како треба да поштујете себе, тако морате поштовати и другог, био то противник, судија, тим са којим радите. Без поштовања не можете успети, ни у мачевању, а свакако ни у животу.

Успешан мачевалац, према Матејиним речима, поседује знање, упорност и искуство. Управо због искуства каже како професионално такмичење почиње тек од 24. године, а циљ му је да освоји све што се може освојити – европско првенство, светско првенство и олимпијаду.

Матеја Руски

– Мачевање, као ни други спортови, није лако. Много је напора и труда потребно како бисте истрајали. Али љубав је пресудна, она је та која вас води и када станете на победничко постоље, знате да се исплатило све што сте уложили – објашњава Матеја и позива све да се опробају у мачевању или некој другој несвакидашњој активности.

– Мачевање оплемени човека, и то је још једна од његових вредности. Међутим, било то мачевање или неки други спорт, било шта што није свакидашње, обавезно покушајте. Будите храбри и искорачите из своје зоне комфора – тек тада ћете живети – поручује овај успешни млади спортиста.

 

Сања Ђукић

Фотографије: Приватна архива

Facebook Comments