Ана (Ручак за 200): Кроз храну се путује у све земље света

У једном дану треба да обавите стотину ствари? Школа, факултет, посао, тренинг, кућни послови, учење, читање, одлазак у куповину… и ни трепнули нисте, а дан већ завршио. Поред свега, немате времена да се посветите кувању, па често ручате у ресторанима, што додатно оптерећује ваш ионако оптерећени новчаник. Ако вам овај сценарио звучи познато, не пропустите да упознате Ану, ауторку блога Ручак за 200 јер ће управо њени рецепти променити ваш поглед на припремање хране. 

Ручак за 200

Ана Вукашиновић, ауторка блога Ручак за 200

Ручак за 200 је настао једно вече, након неколико месеци размишљања; било је то отприлике кад сам одлазила са старог посла, ником чак нисам ни рекла – само сам села за рачунар и направила страницу, а кад је она заживела, и сајт – започиње причу Ана.

Ова млада Краљевчанка има 27 година и завршила је Факултет организационих наука. Живи у Београду, а једна од омиљених активности јој је кување. Како каже, кување је време у коме ужива, у ком се искључује из спољног света, а добри пријатељи је знају и као Аницу Куварицу.

Момак и ја смо размишљали како је боље да припремамо храну код куће и носимо на посао, уместо да једемо по ресторанима, или брзу храну, што је још горе. Основна жеља када сам ушла у све ово била ми је да покажем да припремање хране за овако мале паре не мора бити и није без везе. Може сасвим леп ручак да се спреми. Све о чему пишем на блогу и сама једем; заправо, ручак који припремим за блог уједно је и мој ручак тога дана.

Избор шта ће кувати зависи од више фактора – које намирнице има у фрижидеру, колико су интересантни рецепти које јој понуди Гугл, али и који од својих многобројних кувара је узела у руке и прелистала. Најчешће је њен ручак микс свега тога. Ана воли да експериментише и обично у оригиналне рецепте уноси измене по сопственој жељи.

Кроз храну можеш да путујеш, да осетиш укус друге земље, да се упознаш са другачијом културом и јако ме радује када видим да утичем и на друге да кроз храну откривају нове светове. Значи ми сваки позитиван коментар и управо они су ми и показатељи да је то што радим заправо добро и корисно. Иако је првобитна замисао била да пишем рецепте за запослене који често немају времена да кувају, видим да ме прате и млади који раније нису кували, студенти, жене, али и мушкарци.

Један од коментара на ФБ страници блога

Иако је и пре овог пројекта Ана имала искуства у дигиталном маркетингу, вођењу мрежа и креирању садржаја, каже да још увек не може потпуно да се дистанцира од негативних коментара, којих, као и у сваком послу, има.

Трудим се да представим рецепте који су једноставни, другачији и поред тога не прелазе 200 динара и искрено ме растужи када ми неко напише да мој рецепт може да се пронађе свуда на интернету или да није могуће да кошта толико или сл. Још учим како да не доживљавам лично свачије мишљење. Други изазов са којим сам се током свега овога суочила је наступ пред ТВ камерама – била ми је баш фрка кад су били са једне телевизије да ме снимају, али успешно сам то пребродила и разбила неке предрасуде које сам имала о себи.

ручак за 200

Ана током давања интервјуа за телевизију / Приватна архива

Ова млада блогерка размишља о томе како да унапреди свој бизнис, а да га не комерцијализује и један од наредних циљева јој је креирање базе малих произвођача, тако да људи када дођу на њен сајт могу одмах да виде и где могу да купе домаће намирнице. Сем тога, у плану је и електронска књига рецепата.

Могу да кажем да сам донела одлуку који ће рецепти ући у е-књигу и сада је остало да припремам, фотографишем и уређујем све то графички. Верујем да ће све бити спремно за објављивање за неких месец дана. Биће то ручак за 200 динара за све који раде и носе ручак на посао. Да бисмо били сигурни да радимо праву ствар, тренутно сваки тај ручак, који ће бити у књизи, мој момак носи на посао – рецимо да на тај начин експериментишемо.

View this post on Instagram

⚡⚡cena za ceo pleh: oko 200 dinara Skoro ste mi slali pitanje da vam preporučim recept za proju sa sirom (projaru), pa sam se setila ovog jednostavnog gde ide skoro pa po šolja svega. Sastojci su uglavnom oni koje imamo u kući, pa je možete napraviti na brzaka ako vam dolaze gosti iznenada, ili ako hoćete da imate nešto lepo sutra za doručak. Recept je sličan onom za špansku pitu, samo ide sir umesto ostalih dodataka 😊 šolja koju koristim je 250ml (šoljica za kafu). 🥧🥧🥧 PROJARA 🥧🥧🥧 Sastojci (za 1 pleh): – 1 šolja kukuruznog brašna – 1 šolja pšeničnog brašna – 1 šolja jogurta – 1 prašak za pecivo – 1/2 šolje ulja – 3 jaja – 250g sitnog sira – 2 kašike susama – malo soli Priprema: 1. Pomešajte brašna, prašak za pecivo i so u jednoj činiji, a u drugoj umutite jaja, jogurt i ulje. 2. Pomešajte ove dve smese. Ukoliko sir nije slan, sipajte kašičicu soli. Dodajte sir i dobro izmešajte. 4. Izlijte u pleh (ja sam koristila pleh veličine 23x33cm) obložen papirom za pečenje. Pospite susamom. Pecite na 180 stepeni dok ne porumeni, nekih 45 minuta. Prijatno! #rucakza200dinara #recipes #recepti #rucak #hrana #zdravahrana #ukusno #prijatno #kuhanje #kuvanje #vegetarian #vegetarianrecipes #tasty #beograd #belgrade #srbija #serbia #dinner #lunch

A post shared by RUČAK ZA 200 DINARA (@rucakza200dinara) on

Као најважнији савет за ефикасно кување Ана истиче прављење спискова за куповину.

Без списка се догађа да купимо много ствари за које нам се само чини да су нам потребне, а заправо нису. За све који желе да избегну непотребни трошак при куповини намирница, најбоље би било да испланирају целу недељу. Мој момак и ја, на пример, испланирамо све оброке које ћемо током недеље имати и трудимо се да никад не бацамо храну. Битно је и да намирнице увек буду свеже, зато је најбоље да купујете по мало, онолико колико знате да ће се појести.

Питали смо на крају Ану који је њен омиљени ручак и изненадила нас је својом једноставношћу: супа, пилетина и кромпирићи и зелена салата. Каже да је овај ручак највише подсећа на дом и породицу.

О здравој исхрани и како се после празника вратити у форму прочитај интервју са нутриционисткињом Моником Варгом. 

Сања Ђукић

Фотографије: Приватна архива / Друштвене мреже

 

Facebook Comments