Анђела Бранковић: Ако смо успеле да се изборимо за своја права, зашто да их не искористимо

Анђела је студенткиња на Факултету за спорт и физичко васпитање, а пуне три године се бави професионалним боксом. За тако кратко време, постигла је многе успехе.

бокс

Анђела Бранковић има 20 година, рођена је и живи у Новом Саду. Након завршене гимназије Лаза Костић, уписује ДИФ и тренутно је на другој години студија. Њена највећа страст су партер, рукавице и бокс. Оно што је издваја од осталих девојака је то што воли да руши предрасуде.

Кажеш да си си заљубљена у бокс – како се догодила та љубав?

Оно што је мене привукло јесте то што сам ја у рингу сама. Све је на мени самој. У том рингу дешава се живот у малом. Овај спорт је препун успона, падова и удараца где нема никог да ти пружи руку. Ти си тај који проналази решење у веома кратком периоду у веома малом простору. То ме је одмах привукло и због тога сам заволела све у вези са овим спортом.

Како памтиш свој први тренинг?

Моја другарица играла је велику улогу; прво ме је молила да дођем да видим како све то изгледа. Пресудила је моја особина која ме тера да стално будем у потрази за новим стварима и изазовима. Након сваког новог тренинга приметила сам да брзо напредујем. И да, само сам наставила да напредујем из тренинга у тренинг.

бокс

Шта би издвојила као свој највећи успех?

Најдраже ми је треће место на Европском првенству до 18 година. То је успех како за мене саму, тако и за нашу земљу с обзиром на то да женски бокс није популаран у великој мери. Освајала сам два пута Светски турнир А класе ове године. Поред свих награда, најбећи ми је успех то што се и даље одржавам у овом спорту и што имам исти жар за напретком.

Бавиш се спортом који је претежно везује за мушкарце – како си успела да се избориш са тим?

Лако, волим то што радим и тада нико и ништа не може да ме омете. Вера у себе је оно што је потребно свакоме ко покушава да руши неке стандарде. Ако ти не верујеш себи, неће ти веровати ни други. Када је реч о проблемима, обично је решење за све у нама самима.

бокс

Рекла си да волиш бокс јер си сама у рингу. А ко је твоја највећа подршка ван ринга?

Имам свој мали круг људи који ме подржава и бодри. Битна ми је подршка коју ми пружају људи до којих ми је стало, онда и моје животне борбе добијају потврду да сам на добром путу и да задајем праве ударце.

Сваки спорт захтева неисцрпан извор мотивације. Где ти проналазиш своју?

Сматрам да сам мала кутија мотивацје. Имам је доста за себе, а трудим се и да је пренесем на друге. Мислим да је неопходно пронаћи себе у нечему што волиш и пола проблема је решено. Када видиш себе у некој професији на дуже стазе или за цео живот, онда ту нема места пренемагању и изговорима. Лично, највише ме мотивише жеља за даљим успесима.

бокс

Како би волела да изгледа твоја будућност?

Видим себе на неком од постоља највећих европских и светских такмичења. Олимпијада ми је једна велика жеља волела бих да је испуним. Свакако, што више првих места, успешних мечева и животних тријумфа.

Као особа која руши предрасуде, шта би поручила осталим девојкама?

Ако смо већ успеле да се изборимо за своја права, зашто да их не искористимо? Будите тврдоглаве и радите по осећају.  

 бокс

 

 

Ивана Кордић

Фотографије: Марија Ердељи

Facebook Comments