Сестре Пајевић (N flair): У приватном бизнису нема места за страх

Доносимо вам савете за покретање сопственог бизниса од Јоване и Николине Пајевић, оснивачицa бренда N flair.

Две сестре, Јована и Николина Пајевић, одлучиле су пре годину дана да љубав према моди преточе у бренд „N flair“. Николина креира и шије, а Јована се бави маркетингом и продајом. У разговору за „Омладинске новине“ ове младе предузетнице нам откривају зашто је добро бити сам свој газда и коме је њихова одећа намењена.

Како је настао и коме је намењен бренд „N flair“?

J: У почетку смо одећу коју је Николина креирала носиле само нас две, али сам је, приметивши да се људима допада то што она ради, успела наговорити да се опроба у овом послу. С обзиром на то да немамо званично образовање из области којима се бавимо (она је мастер економиста, а ја дипломирани информатичар), пре него што смо се упустиле у целу ову причу, морале смо много да учимо о томе.

Н: Одлучиле смо се да производимо оно што нама највише прија да носимо, а то је неформална пословна женска одећа. Сукње и хаљине које се могу носити на посао, на вечере са клијентима, али и у излазак за пријатељицама. Схвативши да на улици све више срећемо девојке у урбаном аутфиту, запитале смо се где је нестала женственост у одевању.

Ми волимо одећу која је женствена, а удобна. Атрактивна, али не и провокативна. Шарена, али не и неозбиљна. Верујемо да одећа веома утиче на утисак који остављамо на околину, стога правимо одећу која говори: Пословна сам жена, али нисам уштогљена.

N flair

Усуди се да будеш другачији уз N flair одећу.

Које су предности, а које мане када радите сами за себе?

Ј: Уложено је много времена, труда али и новца у грађење бренда. Наравно, пре покретања бизниса биле смо свесне да ствари неће ићи глатко. То је цена која се плаћа када желите да радите за себе. Почеци су увек тешки, али верујемо да ће та фаза убрзо проћи. Предности су то што имамо могућност да сами организујемо своје време и сами доносимо одлуке. Међутим, то је мач са две оштрице. Врло често се дешава да се ради много више од стандардних 8 сати, али и да пословни потез није донео жељене резултате.

Приватни бизнис – да или не?

Н: У приватном бизнису нема места за страх. Ко није спреман да ризикује и да ради много, ни не треба да започиње посао. С друге стране, људима који су спремни да раде саветујемо да не двоуме превише.

Што више размишљамо, више укључујемо разум који нас кочи, и никада се нећемо одлучити да започнемо. Осим тога, мислимо да никога не би требало да питате да ли је ваша идеја о покретању бизниса добра или није.

Са ким год да се консултујете, неће имати потпуну слику о томе како и шта ви заправо желите да радите. Ви сами морате да сазнате и схватите да ли је оно што сте наумили да урадите вредно ваших напора и ресурса или није.

 

Текст: Јелена Врцељ

Фотографија: Марија Ердељи

Facebook Comments