Душанова екциклопедија ускоро и на енглеском језику

Импозантан пројекат младог Душана Кртолице (15) ускоро ће бити доступан читаоцима широм света.

Душан Кртолица

Душан Кртолица

Душан Кртолица, ученик Школе за дизајн у Београду, свој дар показао је веома рано. Још као четворогодишњи дечак цртао је тако да је своје посматраче остављао без даха. Пред крај основне школе одлучује да изда своју прву енциклопедију – сам ју је осмислило, написао и илустровао. Овакав подухват није још забележен у свету.

Није било лако све то урадити јер сам ја сам и писао и цртао све илустрације. Први изазов био је пронаћи потребан број података за њу, с обзиром на то да она има преко 170 страна. У почетку сам желео што већи број животиња да убацим, али сам онда видео да ћу морати доста да сажмем. Ово је за мене пре свега био веома забаван посао и тако је и остало и до данас. Кренуо сам у то из једног јединог разлога – јер ме је забављало.

Душан Кртолица

Душан је осмишљавао текстове, прикупљао информације, цртао илустрације, па чак и сам планирао на којој страни ће шта да се прикаже. Његова посвећеност резултирала је Енциклопедијом праисторијских животиња. Након што је постигла вртоглав успех на нашим просторима, Душан је припрема и за свет – у току је превођење књиге на енглески језик и припрема дигиталног издања.

Животиње су ме одувек интересовале, па сам много читао о њима, али и гледао велик број научних емисија. Сем тога, учлањен сам у неколико палеонтолошки група, како наших, тако и страних, те сам у току са догађањима у тој науци.

Душан Кртолица

Душан је са својих само 15 година већ стипендиста Фондације младих талената Београда, амбасадор младих талената, али и име познато у целом свету: од Вијетнама и Камбоџе преко Аустралије и Кине и других земаља до Америке, сви су о Душану писали и извештавали.

Душанова мајка каже да их је Душан потпуно изненадио овим својим даром.

Кад се дете роди, роди се са неким особинама, склоностима, и ви томе морате да се прилагодите и то да пратите. Он нас је изненадио својим даром и ми смо могли само да га подржимо. Та подршка је подразумевала у једном тренутку куповину много, много папира за цртање, а касније и књиге, са нашег тржишта, али и са страног.

Са намером да му буду подршка, родитељи су Душану у најранијем детињству куповали велике количине папира за цртање, а потом и књиге о животињама, јер је управо то оно што је Душана највише занимало. Од четврте године похађао је часове цртања и сликања код академског сликара Зорана Чалије.

Душан Кртолица

Душан је прву самосталну изложбу имао у другом разреду основне школе. До сада их је имао 6 самосталних и 1 групну изложбу. На позив из Хонг Конга, нашао се међу десет најперспективнијих младих уметника из целог света, чији су радови осликани на возилима која као покретне галерије круже улицама овог града у циљу приближавања уметности грађанима. Наредну изложбу има у Панчеву на 7. Међународном бијеналу уметничког дечјег израза Буди, који се одржава од 11. маја до 11. јуна.

 

Сања Ђукић

Фотографије: Власништво Душана Кртолице

Facebook Comments