Александра Црвендакић: Спремна за Sijetl Storm и изазове у ВНБА

Александра Црвендакић је за само десетак година бављења кошарком стигла до многобројних медаља, па чак и олимпијске, до разноразних титула, идеалних петорки, као и до најјаче кошаркашке лиге на свету. 

Александра Црвендакић

„Колико даш, толико добијеш“

Александра Црвендакић има тек 23 године, а већ брани боје Србије са осталим репрезентативкама.  Освојила је олимпијску медаљу када је имала 20 година. Кошарка ју је из родне Лознице прво одвела у Београд, затим у Мађарску, а сада се спрема и за Америку.  Већ поседује једну европску и једну олимпијску бронзану медаљу. На Европском првенству 2016.  изабрана је као члан идеалне петорке. Била је проглашена за седму младу кошаркашицу Европе, а касније и  за четврту. У Мађарској је играла за клуб Шопрон са којим је, као једна од најбољих играчица, освојила државну титулу. Стручњаци Александри предвиђају велику каријеру. Након краја сезоне, на лето, Александра одлази да игра у ВНБА, да буде крилни центар Sijetl Storma.

Прво си отишла у Звезду, у престоницу националне лиге, затим си у европску кошарку ушла отишавши за Мађарску, а сада се спремаш за ВНБА. Који је степеник ка успеху био најтежи, а који најдражи?

Дефинитивно да ће прелазак из Црвене звезде у Сопрон  остати као најупечатљивији и најтежи тренутак. У том тренутку то је било велики корак за мене, моју каријеру, моју породицу. Олимпијска медаља је и даље најдражи степеник – медаља.

Колико је рада и одрицања било потребно за толики успех?

Огромно одрицање и исто толико рада, али све се то некако заборави када имаш резултате и када те то чини срећном. Битно је да волиш то што радиш.

Александра ЦрвендакићКако си успела да само за десетак година стигнеш до најјаче кошаркашке лиге на свету?

Труд и рад се увек исплате. Имам ту срећу да око себе имам добре саиграчице, а пре свега квалитетне људе. Подршка породице је најважнија и када се све то споји, не преостаје ништа друго него да уживам у овом што радим, а онда резултати долазе сами.

Шта очекујеш од Америке и ВНБА?

Очекујем да ћу стећи велико искуство и нова познанства. Сматрам да је то нека друга димензија професионализма и други стил игре. Занима ме како ћу се адаптирати. Биће то велики изазов за мене.

Шта највише волиш у кошарци?

Кошарку волим из разлога што је тимски спорт. Чини ме срећном то што сваки успех могу да поделим са својим саиграчицама. Сваку одлуку на терену мораш да донесеш у делићу секунде, што чини кошарку интелигентном игром, где не можеш да трчиш као мува без главе.

Како те она води кроз живот?

Као у спорту тако и у животу важе иста правила. Колико даш толико ти се врати.

Да ли се играње за репрезентацију разликује од играња за клуб?

Разликује се из разлога што играње за репрезентацију има неку драж и посебну одговорност. Представљаш државу на најбољи могући начин. Већина играчица игра ван земље и окупљање за репрезентацију представља велико задовољство и дружење са нашим девојкама.

Александра Црвендакић

Са тимом на Олимпијским играма

Већ поседујеш европску и олимпијску медаљу. Која је следећа мета?

Освајање Евролиге.

Порука младим спортистима…

Никад не треба да одустанете, чак и кад је најтеже. Можда је баш та препрека корак ка циљу којем тежите.

 

Данијела Шиловановић

Фотографија: Приватна архива

Facebook Comments