Тамара Јованов: Таленат је зрно посебности

Студенткиња Академије уметности Тамара Јованов организује своју прву изложбу „Импресија, мој поглед на свет“ деветог марта у Зрењанину.

„Моја филозофија је да уживам у сваком могућем тренутку, да живим сада. Да на својим сликама и у својим песмама, славим живот, који је испуњен дивљењем и лепотом. И да никад не престанем са тим“.

Помало стидљива и веома талентована двадесетогодишњакиња из Зрењанина, Тамара Јованов, завршила је Средњу школу за дизајн „Богдан Шупут“, смер ликовни техничар. Сада је студенткиња друге године сликарства, на Академији уметности у Новом Саду. Своју прву изложбу „Импресија, мој поглед на свет“ одржаће деветог марта у 18 часова у Градској народној библиотеци „Жарко Зрењанин“ у Зрењанину где ће бити приказана селекција од више од четрдесет слика и цртежа. Зрењанинска публика ће током трајања изложбе моћи и на друге начине да се упозна са одабраним радовима, кроз стручна тумачења и литерарни део, као увод у изложбени материјал.

Девети март: правац за Зрењанин! 🙂

Идеја прерасла у дело

Тамара каже како нестрпљиво чека утиске са своје изложбе и наглашава како је идеја мало по мало почела да се претвара у дело.

„Идеја се стварала сасвим стрпљиво и промишљено, у виду некакве сигурности у сликарски опус радова који сам припремала у периоду од последњих пет година и у коме се види лично сазревање и мењање погледа на свет око себе“, рекла је Тамара.

Назив изложбе је „Импресија, мој поглед на свет“, а Тамара за Омладинске новине објашњава зашто је то баш тако.

„Просто због мог импресионистичког потеза који негујем на слици, кроз који, заправо, покушавам што веродостојније да пренесем: радост живота коју посматрам при сликању природе – да се на мојим пејзажима осети и цвркут птица, и дашак ветра, и неуморно цветање у башти, игре светлости, итд.; или озбиљност и дубоко сакривено осећање које моји модели имају у себи“, рекла је она.

Црна слика по Рембранту – уље на лепенци 2015.

Посебне заслуге иду породици и пријатељима

У реализацији идеје о првој самосталној изложби, посебне заслуге, како она каже, иду њеној породици и блиским пријатељима, јер без њих њене жеље вероватно не би биле могуће.

„Верујем да без њиховог стрпљења, поверења и савета, данас не бих имала самопоуздања да начиним неке измене током рада – да обришем неке линије или додам неку другу боју“.

Мртва природа – туш на папиру 2015.

Све се може кад се хоће!

Тамарина соба пуна слика доказ је више да једна од најважнијих ствари у њеном животу јесте управо сликарство којем је много посвећена. На питање да ли се у Србији може живети од сликарства она је рекла да се све може кад се хоће.

„Мислим да увек постоји начин за леп живот, и да није важно име државе у којој живимо, већ лично наша воља да променимо наш свет. Морамо се потрудити сами за све што желимо, јер је тада све могуће, чак и оно „немогуће“, само треба више времена и труда. Често говорим да треба да дамо времену мало времена и успоримо“, казала је Тамара.

Грожђе – уље на платну 2017.

Бројна признања за писање поезије и прозе

Ова вредна девојка није талентована само за сликарство него се поред тога бави и писањем поезије и прозе, у којој  је носилац и бројних награда. Још од oсновне школе је учестовала на литерарним конкурсима и од тада осваја велика признања, од којих издвајамо прво место на конкурсу „Мика Антић“ 2015. где је њена песма „Оставићу ти своје омиљене књиге“ проглашена најљубавнијом песмом године. Последње признање осваја 2017. године, а Тамарини радови су неколико пута ушли у разне зборнике.

На пијаци – угљен на папиру 2015.

Шта Тамара поручује младима

Током разговора са Тамаром о инспирацији, приметили смо да, иако је тек друга година сликарства, њено схватање и значење инспирације одише оном правом љубављу према уметности и животу. Због њеног труда, воље и признања питали смо је шта би поручила младима који се боје истаћи свој таленат, где је она казала да за страх у младости не би требало да буде места.

„Када ћемо, ако не сад? Морамо бити скромни, морамо радити на себи, у нашој сопственој тишини, да будемо мотивисани, амбициозни, да не правимо планове, већ ходамо корак по корак, бележећи сваки могући тренутак и претварати га у вечност. Таленат је зрно посебности, паметно га искористите“.

Тим Омладинских новина са великим нестрпљењем и узбуђењем чека девети март када ће се одржати Тамарина прва изложба „Импресија, мој поглед на свет“.

 

Кристина Ивковић Ивандекић

Фото: приватна архива

Facebook Comments