Александар Пејчиновић: Сасвим (не)обичан дечак

Најмлађи читалац године

Александар Пејчиновић

За 365 дана – 300 књига!

Ово звање носи једанаестогодишњи Александар Пејчиновић из Београда, чије име ових дана постаје све препознатљивије. Награду Читалац године додељује Библиотека града Београда, а Александар ју је добио јер је за годину дана прочитао триста књига.

„Тинејџерима бих препоручио књигу Бака Гангстер Дејвида Вилијамса, која ми је дефинитивно једна од омиљених.“

Иако читање заузима већи део дана, своје време посвећује и писању песама, прича, које одговарају различитим темама.

Александар Пејчиновић

О најранијег детињства се интересовао за слова и читање.

Како је све почело?

Слова је научио са две и по године, претходно питајући и интересујући се за слова на колима, таблицама, рекламама, а потом и за остале сложеније речи док није дошао до реченица. У учењу му је помагала мама, правећи са њим слова од глине и пластелина. Љубав према читању јавила се у трећој години, када је и научио да чита и пише.

 

 

 

Александар Пејчиновић

Дуга коса није без разлога

Зашто дуга коса?

Поред поменуте награде, препознатљив је и по дужој коси коју пушта како би донирао деци оболелој од рака. То траје већ три године, а идеја за тај чин настала је у тренутку.

„На једној од друштвених мрежа угледао сам објаву једне девојчице која болује од рака и којој је потребна помоћ и пошто је изгледала јако тужно, одлучио сам некако да помогнем.“

 

 

 

 

 

Сасвим обичан дан

Иако би се многима учинило да се Александар разликује од својих вршњака, он тврди сасвим супротно. Дан му је испуњен свакодневним рутинама.

„Слободно време највише проводим, поред читања, у вожњи бицикла и у игрању кошарке, која ми је омиљени спорт. Да имам више времена, не бих ни улазио у кућу!“

Борави и на друштвеним мрежама, али се труди да не троши превише времена на то.

Љубимац Магра

Будући да је и љубитељ животиња, у Александровом дому се налази руски теријер, женка Магра. Сам је истраживао о значењу овог имена, и открио да магра у преводу са италијанског значи мршава, а постоји и река са таквим именом. Од љубимаца би још волео да има папагаја и хрчка.

Александар Пејчиновић

Мислили су да је име Магра реч коју је мама измислила, али Александар је открио њено значење!

Савети за успех

„Живи и пусти друге да живе“, поручује нам Александар.

„За све оне који мисле да не могу остварити своје циљеве и који мисле да неће успети, желим да кажем да само треба да се концетришете на оно што желите, и када поставите себи циљ, немојте одустати ниједног тренутка док га не остварите, без обзира кроз колико успона и падова треба да прођете.“

Што и сам за себе каже да чини, јер рад се увек исплати!

 

Магдалина Милановић

Фотографија: Приватна архива

Facebook Comments