Маријана Орос: Државна првакиња у куглању

Поред бројних признања, Маријана Орос је у јануару освојила златну медаљу и тиме постала државна првакиња у куглању.

Вредна, позитивна и талентована – Маријана Орос. 🙂

Двадесетседмогодишња Маријана Орос се бави куглањем већ око 12 година. Досад је освојила укупно 14 медаља, и то шест златних, три сребрне и пет бронзаних. Ова Новосађанка је прошле године први пут била на sветском првенству, а у децембру је у Новом Саду освојила бронзу у спринт дисциплини. Најновију, златну медаљу, освојила je у јануару у тандему са Дијаном Кормањош.

Какав je спорт куглање?

Куглање је спорт који је веома деградиран у поређењу са боћањем. Људи сматрају да је изузетно лак спорт, а већина њих не зна да је куглање по тежини у рангу са маратоном јер је потребна изузетна физичка спремност. Иако физички није превише оптерећујућ спорт, потребна је велика коцентрација да би се „на стази“ урадило оно што се на тренинзима вежба.

Куглање је делом одувек саставни део Маријаниног живота јер је се и њена мама бавила куглањем.

Прошле године си први пут била на Светском првенству које се одржало у Немачкој. Какво искуство носиш са тог првенства?

Фантастично искуство! Нисам веровала да такав осећај може да се створи на Светском првенству. Тамо сам први пут остала без гласа. Када сам отишла тамо, схватила сам колико се људи у ствари „удубљују“ у куглањe ван Србије. Пошто у Србији углавном све то посматрају као три корака избациш куглу и то је то, али финесе су те које чине разлику између деветке и осмице. Мало сам имала трему, али сам је ипак некако превазишла на другом наступу и јако је мало среће недостајало да прођемо у четврт финале. Били смо у проблему зато што је наша најбоља играчица Јасмина Анђелковић одсуствовала због здравствених разлога.

У јануару си у тандему са Дијаном Кормањош освојила златну медаљу и тиме постала државна првакиња у куглању. Какви су твоји утисци и шта за тебе представља новоосвојена титула?


Новоосвојена титула ми даје много самопоуздања јер смо у том тренутку Дијана и ја биле најбоље од свих зато што смо као тандем најбоље функционисале. У тренутку када сам ја клецнула – она је играла фантастично и обрнуто. Било је тешко због паузе око Нове године, нисмо имали ни тренинге, концентрација је ту пала па је било и много теже урадити оно што је потребно на стази . Физичка спрема је јако битна у куглању зато што кад физички ниси спреман, теби се тело замори и мозак не може да се концетрише како треба.

„Сви имају неке ритуале пре него што баце куглу, али ја немам. Другар ми каже: „Твој ритуал је да немаш ритуал““.

Мушка репрезентација је прошле године по четврти пут првак света, ти такође имаш сјајна признања, а нагласила си и да тренутно у клубу имате два јуниорска репрезентативца и три репрезентативке. То је велики успех за нашу државу, али са друге стране није довољно медијски испраћено и самим тим подржано од стране спонзора. Зашто је то тако иако постижете сјајне резултате?


Нама је једини спонзор град који нам спонзорише термине овде, сем тога спонзоре је јако тешко наћи из више разлога. Није медијски испраћено, прошле године је први пут на РТС-у било пренесено да смо прваци света. Додатни проблем је што се људи подсмевају куглању, док рецимо цела Немачка живи за куглање. Било ми је жао зато што се момци ниједном нису попели на балкон, иако су уписани у историју јер су били четири пута заредом светски прваци. Апсурд је то да нашу школу куглања цео свет хвали зато што имамо најквалитетнију школу куглања, а у Србији се то не зна и многи се, нажалост, смеју куглању. Требало би да се подигне свест, генерално у Србији, почевши од медија, зато што је то најлакши начин да се дође до људи.

За крај, Маријана нам је рекла да се нада да ће на следећем светском првенству освојити много медаља. Такође је изразила велику жељу да се добро спреми, оправда своје место у репрезентацији и докаже да је вредна тог позива. Тим Омладинских новина ће са задовољством пратити њене резултате!

Кристина Ивковић Ивандекић
Фото: Марија Ердељи

 

Facebook Comments