Нина Перић: Бити мама је најлепша, али и најтежа улога

Ова живахна Београђанка има само 22 године, али се већ остварила у неким животним улогама које многе њене вршњаке тек чекају.

Нина Перић/ Фотографија Давид Мићић

Нина Перић/ Фотографија Давид Мићић

Нина је студенткиња друге године на Високој текстилној школи за дизајн, технологију и менаџмент на смеру Менаџмент у текстилној индустрији у Београду. Она већ три године води свој модни блог, чију је популарност проширила путем Инстаграма и Јутјуба,  где броји више хиљада пратилаца.

Упоредо са каријером у успону и амбицијама везаним за успех у компетитивној и растућој модној индустрији у Србији и региону, Нина је пре три месеца постала мама једној девојчици по имену Викториа.

Балансирање мајчинства са обавезама на факултету и грађењем каријере свакако није лако. Нина је за Омладинске новине причала о томе како је бити млада мама у Србији и како она то све постиже, са увек присутним оптимизмом и осмехом.

Опиши нам своју дневну рутину

Моја дневна рутина варира у зависности од тога да ли тог дана имам предавања на факсу или немам. Данима када идем на предавања моја дневна рутина почиње буђењем (за које је углавном Викториа задужена). Након што њу нахраним, спремам се за факс и крећем. По повратку са факултета мој муж Давид и ја ручамо и после ручка следи краћа шетња по крају. Како бебац углавном заспи након шетње, то време користимо за заједничке тренутке или свако ради неки свој посао у зависности од обавеза. Увече купамо бебу, хранимо је и успављујемо, што нам понекад и не иде баш од руке.

Данима када немам предавања је рутина прилично слична, само што се за тих неколико сати које иначе проведем на факултету трудим да проведем што квалитетније време са Викторијом.

Шта је најтеже постићи као млада мама?

Мислим да је то заправо индивидуална ствар. Свако има потешкоћа да постигне нешто. Заиста не могу да издвојим једну ствар. Постоји много тога што бих волела да урадим а тренутно не могу, мада мислим да за то није „крива“ улога маме, већ ја сама. Добра организација је кључ свега. Генерално гледајући, није лако бити мама. То је најлепша, најбитнија, али и најтежа животна улога.

Шта би требало променити када су у питању услови за младе маме?

У погледу услова за мајке у Србији, верујем да су услови једнаки без обзира на старосно доба и категоризацију. Што се мене тиче, не постоје младе и мање младе маме. Верујем да право време за мајчинство не постоји, већ се оно деси баш кад треба и коме треба.

Да ли виша школа коју похађаш има разумевања за младе мајке?

Заиста могу рећи  да сам наишла на много разумевања у погледу школовања. Школа ми је изашла у сусрет одобрењем да је довољно присуство на 50 одсто предавања, на чему сам веома захвална и што ми доста значи, нарочито сад кад је Викториа у првим месецима свог живота. Досад је све било како треба и добила сам само разумевање и подршку.

Нина Перић/ Фотографија Давид Мићић

Нина Перић/ Фотографија Давид Мићић

Како је мајчинство утицало на твоје ставове о животу, каријери и образовању?

Позитивно! Свакако сам свеснија себе и све гледам са позитивније стране. Верујем да сви можемо све постићи и да изговорима у животу нема места. Сматрам великим успехом то што сам положила свих десет испита из прве године у року, док сам била у другом стању. Мајчинство ме је променило, чак бих могла рећи и опаметило. Зрелија сам и самосталнија. Упорнија сам и много теже одустајем. Сада имам много више мотивације. Увек сам спремна на акцију и свему кажем ДА!

Одакле црпиш енергију за постизање свих својих обавеза?

Искрено говорећи, још увек нисам дошла у ситуацију да поклекнем. Довољно ми је да погледам Викториу и да знам да могу. Откад је дошла на свет, за мене не постоји не. За њу и због ње сам спремна све да урадим. Међутим, како би то било тако, себи морам бити на првом месту. Увек се сетим чувене реченице коју понављају стјуардесе у авиону ако дође до те и те ситуације, прво себи ставите маску па тек онда детету, што објашњава чињеницу да родитељи пре свега морају бити способни како би помогли и свом детету. Врло корисна ствар.

Савет који би дала свим младим мамама које истовремено и раде и/или студирају?

Истрајте. И када не можете, можете. Ви сте за себе, а и за своје дете, број 1. Маму нико не може да замени. Радите на себи сваки дан како бисте и себи и свом детету обезбедили што квалитетнији живот.

 

Кристина Цветковић

Facebook Comments