Андријана Божић: Друштвене мреже као уносан посао

Блогерка и инфлуенсерка, Андријана Божић, о заради путем интернета и каква пословна искуства су јој донеле друштвене мреже. 

 

Кад друштвене мреже постану посао - Андријана Божић

Кад друштвене мреже постану посао – Андријана Божић

 

Андријана Божић је двадесеттрогодишња студенткиња географије која живи у Београду. Наизглед је као и сви други, а ипак је посебна. Она зарађује на друштвеним мрежама. Не мало, већ много више него што било ко од нас може и да замисли. Пише блог, има успешан Инстаграм профил и води профиле различитих брендова.  Ако те занима када и како је почела и шта ти саветује уколико и сам желиш да се бавиш друштвеним мрежама, настави да читаш.

 

Твој примарни кутак на интернету био је блог. Како си уопште дошла на идеју да га покренеш?

У периоду од 2010. до 2012. је било веома популарно да имаш неку кул страницу на Фејсу. У то време сам је имала и ја. Она је заправо била мој примарни кутак на интернету, место где сам качила лепе фотке и текстове које сам проналазила по разним сајтовима. Чини ми се да сам тада почела да радим на свом смислу за писање и естетику када је у питању фотографија, али некако потпуно спонтано и несвесно. Пратила сам многе друге странице и видела да су девојке које их воде почеле да отварају блогове, па сам то урадила и ја. Тако је све почело.

Андријана је за кратко време постала веома популарна на друштвеним мрежама.

Андријана је за кратко време постала веома популарна на друштвеним мрежама.

После колико времена је дошла прва зарада на блогу и друштвеним мрежама?

Први новац преко интернета сам зарадила на свом блогу, било је то 2013. године. А  први новац баш на друштвеним мрежама сам зарадила 2015. године када сам била плаћена да окачим фотку на свој Инстаграм налог. Био је то невероватан осећај. Сећам се да сам, још док сам управљала оном Фејсбук страницом као тинејџерка, обећала себи да ћу уновчити своје време које остављам на интернету.

 

На којој друштвеној мрежи данас може највише да се заради? 

Инстаграм је моја главна мрежа, дефинитивно. То је мрежа на којој највише може да се заради јер је тренутно она у фокусу највећег броја људи. Савет за све вас који се двоумите да отворите Инстаграм налог је да то и урадите. Инстаграм је место велике инспирације и много је јача конекција међу људима на њему, него на Фејсу. Упознаћете сјајне људе, видети невероватне ствари, инспирисати се да нешто пробате или да се покренете. Ако будете довољно храбри и одлучни, од Инстаграма ћете направити посао. Знам да може јер сам ја успела.

 

Поред свог, уређујеш, тј. водиш Инстаграм профиле различитих брендова. Колико је то уносан, а колико напоран посао?

Посао је веома уносан, месечно се могу зарадити и 3, 4 просечне српске плате, а није толико напоран. Дневно, у просеку, на томе радим можда 2 до 3 сата. У почетку ми је одузимало цео дан, али уходала сам се и добро организовала. Много је простора за креатвност, посебно ако ме клијент пусти да радим сама оно што знам. Одувек сам маштала да радим од куће и веома сам задовољна.

 

Поред посла који имаш на друштвеним мрежама, ти си студенткиња географије. Како успеваш да уклопиш факултет и учење са оним чиме се бавиш?

Управо сам одслушала четврту годину и сада ми је много лакше када не морам да идем на факс сваки дан. Било ми је веома напорно, али сам дала све од себе да се добро организујем. Радила сам и учила и дању и ноћу јер нисам хтела да дозволим да факултет трпи. Знала сам да планирам читаву недељу унапред, навијала сам подсетник за све и свашта. Било је напорно, али се исплатило.

 

Да ли имаш неки савет за наше читаоце након овог интервјуа можда пожеле да покрену свој блог?

Блог је сјајна ствар уколико имате потребу да нешто кажете или представите. Ако волите новинарство или медије, биће вам одлична референца за будуће послове. Знам доста девојака које су почеле да раде у најпопуларнијијм домаћим магазинима само на основу свог рада на блогу који је неко препознао. Блог је одличан и ако имате нешто да продате. Свакако вам саветујем да обавезно отворите Инстаграм и почнете озбиљније да радите на њему, ако вам је то занимљиво, јер ће 2018. година бити година Инстаграма.

 

Ања Минић

Фотографија: Андријана Божић

 

Facebook Comments