Кристина Драгаш: ОСЛОБОДИ СВОЈУ ИДЕЈУ

Могућности су свуда око нас. Да ли умеш да препознаш прилику и даш својој замисли шансу?

Пусти твоју идеју на светлост

Колико пута си дошао до сјајне идеје, али си одустајао од ње верујући да не постоји начин да је спроведеш у реалност? Кристина Драгаш, студенткиња менаџмента информационих технологија у Сремским Карловцима, две године је чувала своју замисао док она коначно није угледала светлост дана на конкурсу Суперсте програма и ушла у полуфинале.

Слободно време најчешће посвећује раду на развоју пројектне стратегије, а инспиришу је они који успешно раде нешто корисно за цело друштво. Идеја која данас носи име ,,Пословни театар’’, усмерена је управо ка овоме. Циљ који Кристина и њен тим имају јесте да младима омогуће место на коме ће симулацијом и решавањем пословних задатака, стећи вештине и знање које ће моћи да примене и у другим сферама живота.

Који су били први кораци у развијању идеје?

Имали смо састанак са Маријом из СтартИт-а, која нас је подржала. Нисмо тада хтели никакву посебну промоцију да правимо око тога, већ онако корак по корак да реализујемо. Водили смо се изреком „ тиха вода брег рони“ да људи од нас не би имали превисока очекивања. Међутим, због Суперсте конкурса се то променило. Схватили смо да ћемо уз помоћ ментора из Суперсте програма квалитетније развили пројектну идеју, али и финансијска подршка би нам такође много значила.

Симулацијом до стварности

Како изгледа сам процес стварања и реализације пројекта? Колико су вам ментори Суперсте програма помогли?

У току лета смо прошли кроз фазе програма Летња инкубација и Пројектна клиника са менторима. Сесије и вебинари су нам пуно помогли. Екипа из Суперсте је увек радо прослеђивала додатна питања за менторе. Имали смо и Идеодром, на којем смо вежбали презентовање идеје за финале и могли смо уживо да попричамо са менторима о пројектима. Процес стварања је баш леп, још увек се бавимо стратешким планирањем и једва чекамо период реализације у току јесени.

Како видиш своју будућност и како њој доприноси овај пројекат и учешће на такмичењу?

Свако искуство је добро и корисно. Још увек је неизвесно да ли ћемо ући у финале или не. У случају да не уђемо, не бих волела да одустанемо. Увек постоје алтернативна решења. Желимо да се пројекат реализује, остане одржив и да оснујемо удружење или организацију помоћу које бисмо ширили овај концепт и развили га у целој Србији.

Препреке су пут до правог решења

Који би савет дала свим младима који би у будућности направили сличан корак и пријавили се за такмичење?

Увек пробајте оно што желите да остварите, чак и више пута ако треба. И немојте сматрати да уколико нисте имали све десетке на факултету или нисте победили на неком такмичењу, да ће то утицати на ваш успех. Битно је да се пре или касније деси воља за стварањем нечег доброг, исправног или изванредног. Препреке на које успут наиђете су корисне, решиве, јер када се суочавате са њима, постајете богатији знањем и искуством.

Тина Натарош

Фотографије: Марија Ердељи

Facebook Comments