Стеван Глигорин: Предрасуде се демантују делом

Младима који су због својих националних, сексуалних, верских или других опредељења на друштвеној маргини, пут до успеха најчешће је неупоредиво трновитији. Ипак, уз посвећеност, труд и рад до успеха се стиже и тежим путем.

Stevan Gligorin

Стеван Глигорин

Бивши студент Високе техничке школе, Стеван Глигорин,  дипломирани инжењер електротехнике, данас је наставник у Електротехничкој школи „Михало Пупин“.  За Омладинске новине испричао је како су изгледале његове студије и какву улогу је у току студија, али и у грађењу каријере, играла његова ромска националност.

Шта те је охрабривало и мотивисало током студија?

Одувек сам мотивацију проналазио у себи. Васпитан сам да верујем да могу да урадим много и да труд доноси резултате. Није да сам се увек максимално трудио да учим, али никад нисам ни помислио да не могу успешно да завршим студије. Вероватно је највеће охрабрење уследило након положеног првог испита. Видео сам да то није ништа страшно ако си добро припремљен. Када сам први положио, знао сам да ћу и све остале.

Наше друштво је мишљења да ромска деца ретко, готово никад, не завршавају факултете. Да ли си током студија имао на уму и ову мисао?

Не мислим да ту претпоставку треба повезати са нечијим пореклом. Најчешћи проблем Рома је сиромаштво, које вуче остале проблеме, па и тај да људи не могу да прођу процес образовања или да не виде његов значај. Слажем се да нас је мали број на факултетима, али тај број се повећава из године у годину и заправо је сада огроман у поређењу са неким претходним годинама. Увек постоје изузеци, ја сам један од њих и ту чињеницу сам користио да разбијем предрасуде којих није мало у нашем друштву.

На шта си данас најпоноснији?

Срећан сам због свог образовања, али то није оно чиме се истински поносим. Делом због тога што нисам био једини студент ове државе, али делом и због тога што моје образовање није готово. Ожењен сам и окружен људима које волим. То је оно што ме највише чини срећним, па и поносним.

Који су твоји даљи планови у каријери?

Желим да наставим школовање. Мастерске студије, докторске студије, али и да упоредо развијам друге ИТ вештине. Просвета је оно чиме желим да се бавим, али нисам одустао ни од других послова у свету програмирања.

 

Снежана Ченад

Фотогрфија: Марија Ердељи

 

Facebook Comments