Титула омладинске престонице је једна велика шанса

Нови Сад проглашен је Омладинском престоницом Европе за 2019. годину. Титула Омладинске престонице додељује се једном европском граду на период од годину дана, током којих би он требало да прикаже свој културни, друштвени, политички и економски живот, при чему се фокус ставља на младе. Ову награду је пре десет година установио Европски форум младих, како би промовисао омладинске политике различитих градова. Један од циљева ове иницијативе је јачање везе између европског и локалног нивоа, као и активно укључивање младих у друштво.

Кандидатуру за ову иницијативу поднео је ОПЕНС тим, а са координатором Вукашином Гроздановићем разговарали смо о томе како ће ова титула утицати на омладинску политику у граду.

Шта у пракси подразумева титула омладинске престонице?

То значи да ће све што се 2019. буде дешавало на Европском нивоу везано за омладинску политику бити у Новом Саду. Дакле, центар дешавања биће Нови Сад и све велике омладинске организације ће ту одржавати своје догађаје. Сам Европски форум ће своју Скупштину са преко 200 делегата из 100 организација из целе Европе одржати овде. Долазиће млади из других земаља, а и млади из Новог Сада ће ићи у друге европске земље.

Ви сте, као омладинска организација, вероватно поставили неке услове у вези са омладинском политиком у граду. На шта се ти услови односе?

Нови Сад је прошле године такође био кандидат за Омладинску престоницу 2018. године, али нажалост није победио. Из тог разлога, окупили смо двадесетак организација да бисмо проверили хоћемо ли се поново кандидовати и, када смо установили да хоћемо, направили смо евалуацију да видимо шта није ваљало у претходној кандидатури и шта би требало да променимо. Из 8 услова које смо подржали за унапређење омладинске политике на локалу, проистекао је двојак програм. Унутрашњи део програма односи се на решавање омладинске политике, а спољашњи на промовисање онога што радимо.

У оквиру ОПЕНС инцијативе такође сте, петнаестог октобра, отворили Омладински клуб у Кинеској четврти. Шта он нуди младима?

Замисао је да у овом клубу млади квалитетно проводе своје време, и кроз дружење и кроз активности омладинских организација. Такође, ако им је потребан простор да реализују неке своје идеје, могу да нам се јаве и да га бесплатно добију на коришћење. Наравно, увек могу да нам предложе шта би волели да се дешава, јер нам је у интересу да то буде у складу са њиховим потребама и да постакнемо да се до 2019. отвори што више таквих клубова.

Како млади могу да се информишу и укључе у активности Омладинског клуба?

На сајту опенс2019.рс се најављују све активности, а имамо и Фејсбук, Твитер и Инстаграм налог. Могу да нам пишу, да нас позову или да лично дођу у Kлуб да се посаветују, наше омладинске раднице су тамо сваког уторка и четвртка. Такође, био је расписан конкурс за волонтере који је трајао неколико месеци током којих су млади пролазили кроз различите обуке, а постоји могућност да се укључе и нови људи који су заинтересовани.

_emp6357

Омладински клуб део је веће замисли коју називате „Youth Creative Polis”. Шта она подразумева?

То се односи на Кинеску четврт која, у овом тренутку, није довољно функционална и намера је да се она преуреди и постане вибрантна, жива средина. Сам простор окупиће тридесетак организација које ће младима понудити различите активности, тако да ће они овде моћи да квалитетно проводе своје време. До краја године биће завршен детаљан урбанистички план, након чега ће почети постепено преуређење.

Ван кандидатуре Новог Сада за Омладинску престоницу Европе, да ли ви, као омладинска организација, планирате да кроз неке друге пројекте покренете сличне иницијативе?

То и јесте концепт ОПЕНС-а као савеза удружења. Планирамо да се договоримо са другим организацијама како ћемо функционисати наредне три године. Једна од опција је да им ми као бренд помогнемо са прикупљањем средстава, а друга је да сви заједно направимо један огроман пројекат, што је добра идеја, јер то одговара и донаторима. У оба случаја, циљ је да са што више активности привучемо што више донација.

Нови Сад је тренутно носилац двеју титула – омладинске престонице и престонице културе – које би требало да оправда. Да ли то онда представља и бреме?

Управо је то цела поента – супер је што смо победили, али сада је на нама одговорност да спроведемо све што смо тамо написали. Ја сам убеђен да – ако постоји сарадња градске управе, доносилаца одлука и младих – да све то можемо и да спроведемо, а пошто нас посматра и Европа, то је додатни подстицај.

Да ли би се оволико инсистирало на уважавању омладинске политике да град није проглашен Омладинском престоницом ?

Све те ствари су свакако у плану, неке од њих се већ сада дешавају, али ово је додатни катализатор/подстицај да се у овом временском периоду и реализују. Ми можда нисмо данас престоница младих, али се нисмо ни кандидовали за 2016. Верујем да ће се у наредном периоду десити што више иницијатива које ће показати резултат 2019. и 2021. године.

Марија Стојадиновић

Фото: Марија Ердељи

 

Facebook Comments